Признати имена в правото, науката и културата получиха висши държавни отличия

...
Признати имена в правото, науката и културата получиха висши държавни отличия
Коментари Харесай

Държавен орден Св. св. Кирил и Методий-огърлие за Даниела Доковска

Признати имена в правото, науката и културата получиха висши държавни оценки от президента Румен Радев.

Най-високото държавно отличие - " Стара планина - Първа степен "  , получи проф. Камен Велев. Научните му ползи са в региона на теорията на автоматизираното ръководство на приложната статистика. Той е създател на седем учебника и над 100 научни публикации и отчети.

Орден " Стара планина " получи аристократът на пианото проф. Атанас Куртев, изнесъл над 1200 независими концерта и свирил допълнително от 30 страни. Възпитаниците на проф. Куртев са измежду водещите концертиращи актьори и педагози у нас и по света, заяви БНР.

Професорът по остаряла история в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", работил 30 години в региона на античната история и тракологията - проф. Петър Делев беше почетен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие.

Същото отличие получиха - проф. Стефан Костянев за принос в развиването на здравната просвета и обучение, специалистът по наказателно право Даниела Доковска. Проф. Божидар Божинов, който е измежду признатите специалисти в региона на земната механика у нас, получи орден „ Св. св. Кирил и Методий “, първа степен.

Президентът Румен Радев акцентира, че отличените учени, преподаватели и специалисти и се употребяват с високо публично доверие: 

" С труда си те способстваха за напредъка на България и за научното израстване на генерации експерти в разнородни области. Постигнатите от тях резултати освен усъвършенстват качеството на живот на хората у нас, само че и утвърждават престижа на нашата Родина зад граница ".

" Тези оценки са самопризнание за нашата дългогодишна и неуморна активност за развиване на образованието, науката и културата ", уточни в отговор проф. Камен Велев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР